De zorg staat onder druk. Er was al een enorm tekort aan zorgprofessionals en nu wordt er een nog veel grotere aanspraak gemaakt op deze schaarse zorgprofessional. Toch zie ik juist in deze tijd een prachtige kans om versneld veranderingen door te voeren in het (geld-gedreven) zorgstelsel van dit moment. Een concreet voorbeeld zie ik voor de thuiszorg.
Hugo de Jonge schreef vorig jaar mei deze brief over zijn plannen aangaande de thuiszorg: Eén herkenbaar team van wijkverpleegkundigen per wijk of regio. Zo’n team hoeft niet van één zorgaanbieder te zijn, alle wijkverpleegkundigen van verschillende zorgaanbieders gaan samenwerken in één team. De zorgverzekeraars gaan dit organiseren en er komt geld om samenwerking te stimuleren.
Zoals altijd met bedacht beleid, is de praktijk een stuk weerbarstiger en zien we er nog maar weinig tot niets van. De intentie is echter wel helder en duidelijk beschreven in de brief aan de tweede kamer Maar juist in deze tijd van nog meer druk op de schaarse zorgprofessionals, de reële verwachting dat ook deze zorgprofessionals ziek worden, oog voor de kwetsbare mensen in deze samenleving en de noodzaak tot sociale en fysieke afstand reductie, vraagt om samenwerking in de wijk/regio.
Beste thuiszorgaanbieders, ik roep jullie op om dit gewoon zelf te gaan regelen. Bel om te beginnen je grotere partners in de wijk/regio en ga op postcodeniveau jullie klanten in beeld brengen. Leg deze gegevens naast elkaar neer en maak met de betrokken medewerkers één team per wijk/regio. Dit is echt iets anders dan “de markt verdelen”, dit is simpelweg gewoon mensgericht (en kostenbewust) samenwerken én wat onze minister ook al beoogt. Als organisatie A niet kan leveren, kan organisatie B het overnemen en andersom. Niet het organisatiebelang voorop stellen maar de mens die zorg nodig heeft. Anders kijken én anders doen! De voordelen zijn evident:
- Minder tijd in reizen van de schaarse zorgprofessionals
- Minder geld in reizen van de schaarse zorgprofessionals (auto, brandstof, parkeren)
- Minder belasting van de zorgprofessionals
- Meer mensgericht werken
- Meer tijd voor de kwetsbare groep
- Meer oog voor het grotere geheel rondom de client (= minder in hokjes denken)
- Meer sociale en fysieke afstand reductie
- Betere doorstroming vanuit het ziekenhuis naar huis
- Keuzevrijheid van de client wordt behouden
Geen aanjaagteam, taskforce, programma of proeftuin, gewoon met gezond verstand doen! Bovengenoemde brief kan als basis dienen om vanuit de professionele organisatie nu het initiatief naar jezelf toe te trekken. Pak deze kans! Welke thuiszorgorganisatie neemt dit initiatief? Ik help jullie graag (tegen onkostenvergoeding) om dit zo snel mogelijk te realiseren.
