‘Met de stroom mee’, de titel zegt alles…

Vandaag prestenteert de Raad Volksgezondheid & Samenleving (RVS) het advies ‘Met de stroom mee. Naar een duurzaam en adaptief stelsel van zorg en ondersteuning’.

Zonder diep op de inhoud van het advies in te gaan (die berichten zijn er al voldoende), wil ik aandacht vragen voor het volgende.

Met de stroom mee betekent (ensie.nl): In dezelfde richting als het water stroomt of, in figuurlijke zin, in een richting waarbij geen weerstand wordt ondervonden.

We zagen de voorbodes van dit advies al maanden lang aankomen. Uit steeds meer hoeken van de, zoals Tjeenk Willink dat noemt, ‘spraakmakende elite’ hoorden we steeds vaker het zinnetje ‘het moet anders’.

Het advies van de RVS bouwt keurig op die zin door, met de stroom mee. Dat zie je terugkomen in lange lijst van 72 (!) geraadpleegde personen werkend AAN de zorg. Maar ook de literatuurlijst van 87 geraadpleegde artikelen/rapporten wijst naar dezelfde organisaties (o.a. WRR, RVS, NZa, NIVEL, SER, RIVM, Vektis, CBS, Trimbos, ZiNL).

Wat valt op?

  • Niks nieuws, gewoon met de stroom mee
  • Waar is de lange lijst met zorgprofessionals, patiënten en burgers die geraadpleegd zijn?
  • Waar zijn de adviespunten ten aanzien van de werkers AAN de zorg?
  • Hoe is het met het kostenbewustzijn van de regelaars en toezichthouders zelf (werkers AAN de zorg)?
  • Worden niet opnieuw alle prikkels eenzijdig bij de zorgprofessional, patient en burger neergelegd?
  • Is dit advies van de Raad Volksgezondheid & Samenleving wérkelijk vanuit het belang voor de Volksgezondheid en de Samenleving geschreven?

Afsluiting

Maar beste zorgprofessionals, patiënten en burgers: treur niet! Laten we vooral niet vergeten dat het slechts een advies is en geen werkelijkheid. Dit rapport zal de situatie niet verbeteren, daarvoor is een andere kijk nodig. De oplossing gaat niet gevonden en gebracht worden door de organisaties die daar de afgelopen 20 jaar al de kans voor hebben gehad en die niet gegrepen hebben.

Dat brengt me terug bij Tjeenk Willink. In ‘Groter denken, kleiner doen’ doet hij op bladzijde 114 een oproep aan burgers en uitvoerders (werkers IN de zorg). Vrij vertaald:

  • Burgers zullen samen publiekelijk aandacht moeten vragen voor de belemmeringen waar zij last van hebben.
  • Uitvoerders zullen samen het publieke debat moeten aangaan over de regels en administratieve eisen die ten koste gaan van de kwaliteit van het werk, en dus van hun patiënten.

Zorgprofessionals, patiënten en burgers, het zorgsysteem is er voor ons, laten we aan de slag gaan!

Berichten gemaakt 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

‘Met de stroom mee’, de titel zegt alles…

door Marjet Veldhuis tijd om te lezen: 2 min
0