De verandering begint van onderop…..

Een vierdaagse schoolweek, ziekenhuizen die failliet gaan, meer mensen die verward zijn, meer eenzaamheid onder alle lagen van de bevolking, meer mensen die willen werken maar nergens aan de bak komen, steeds hogere eisen aan opleiding, meer criminaliteit, te weinig woningen, steeds hogere verzekeringspremies voor de ziektekosten en hoog eigen risico……… zo kan ik nog wel even doorgaan.

Waarom maken we ons eigen land (en de rest van de wereld) kapot maken door de grote hoeveelheid regels, administratie, rapporten en controle daarop. Let wel, ik ben niet uit op een laissez-faire maatschappij, maar wel op een maatschappij die gebouwd is op basis van vertrouwen. Ga niet elke keer omdat er een paar mensen, afdelingen, organisaties, bedrijven zich niet houden aan basisregels (en dus ons vertrouwen schaden) de rest van de betrokkenen daarvoor straffen met opnieuw regels, verordeningen, meldplichten en verantwoordingen! Sturen op VERTROUWEN in plaats van op wantrouwen. Ik pak er twee concrete voorbeelden uit.

Een vierdaagse schoolweek dreigt op dit moment in Noord-Holland, maar zal met het huidige tekort aan leerkrachten zeker vaker worden ingezet. Dit kan voorkomen worden door MINDER administratieplicht, MINDER regels, MINDER veeleisende ouders, MINDER taken die vroeger bij de ouders en de gemeenschap lagen bij de leerkrachten neerleggen, flexibilisering van het onderwijs en MEER aandacht voor en vertrouwen in de leerkracht en het kind ALS MENS.

Ziekenhuizen die failliet gaan (ik voorspel je IJsselmeerziekenhuizen en Slotervaart zijn slechts de voorlopers) kunnen gered worden door nog eens serieus naar de marktwerking te gaan kijken, hoe staan we er nu voor ten opzichte van de periode dat deze marktwerking nog niet bestond en denk er nog eens over na. Onze artsen en verpleegkundigen kunnen zich slechts 40% van hun tijd bezig houden met jou, omdat zij de rest van de tijd bezig zijn met administratie en verantwoording! MINDER administratieplicht, MINDER regels, minder veeleisende patiënten die zorg af willen dwingen omdat het hun nu beter uitkomt, MINDER taken bij de artsen en verpleegkundigen neerleggen die vroeger bij de gemeenschap lagen en MEER aandacht voor en vertrouwen in de patiënt en professional in de zorg ALS MENS.

Het goede nieuws is dat een steeds grotere groep in Nederland hiermee te maken krijgt. Jongeren, ouders, ouderen…. in toenemende mate komen ze in aanraking met de beperking van de wijze waarop Nederland momenteel wordt georganiseerd en bestuurd. Goed nieuws? Ja goed nieuws, omdat naarmate de groep die er mee te maken krijgt, de kans op verandering en een grote ommezwaai ook steeds groter wordt. Is het niet vreemd dat we hier steeds meer over lezen en er toch nog steeds geen verandering plaatsvindt? Verwacht niet dat de verandering van boven af zal komen, nee die verandering moet worden bewerkstelligd van onderop. Dus door jou als leerkracht, arts, verpleegkundige, agent, professional, …. maar wel met zijn allen. Alleen door bundeling van krachten kunnen we met zijn allen dit tij keren en weer zorgen voor een maatschappij met aandacht voor de MENS in plaats van de regels en verantwoording.

Berichten gemaakt 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

De verandering begint van onderop…..

door Marjet Veldhuis tijd om te lezen: 2 min
0