De rijke geschiedenis van bureaucratie in de zorg (deel 4)

2015

Op 2 juli 2015 presenteert minister Edith Schippers in een aan de Tweede Kamer het Actieplan ‘Merkbaar Minder Regeldruk’. De eerste zinnen van de brief zijn (opnieuw) veelbelovend:

“Artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners willen in de eerste plaats zorg bieden aan mensen. Daar ontlenen zij ook het meeste plezier en de meeste voldoening aan. […] Maar als administratieve lasten de overheid nemen en ten koste gaan van het contact met de patiënt, als zorgverleners gedemotiveerd raken omdat ze het nut ervan niet zien, als de omvang zo fors is dat zorgverleners heb plezier verliezen, als innovaties hierdoor niet van de grond komen, dan moeten wij samen ingrijpen. Want te zware administratieve lasten zijn een BEDREIGING VOOR DE ZORG. “

3 thema’s

  1. Regeldruk door richtlijnen, kwaliteitsindicatoren en zorgstandaarden
  2. Registratielast door verschillende informatie-uitvragen
  3. Bekostigingsregels

Enkele herkenbare begrippen komen terug: Slimmer samenwerken, vereenvoudigen valide regels, schrappen van overbodige regels, nieuwe regels goed bezien op toegevoegde waarde irt de toename van de regeldruk

2016    

Eindevaluatie Experiment Regelarme Instellingen (ERAI, zie deel 3).

ERAI heeft een aantal concrete resultaten opgeleverd. Deze resultaten hebben betrekking op twee centrale inzichten:

  • Waardegedreven werken bevordert de kwaliteit van zorg: door te beginnen bij het doel (wat wil je bereiken?), namelijk goede zorg voor de cliënt, verandert de manier waarop de organisatie (op alle niveaus) werkt en hoe dit werk ervaren wordt door professionals.
  • Onnodige regels kunnen daadwerkelijk teruggedrongen worden. DOOR DE ZORGRELATIE CENTRAAL TE STELLEN werd duidelijk welke regels belemmerend werken om goede zorg te leveren.

Het experiment heeft belangrijke lessen opgeleverd. De belangrijkste is dat het centraal stellen van ‘de bedoeling van de zorg’ visie, lef en een continue dialoog vergt, waarbij alle betrokken partijen (van professionals tot beleidsmakers) een belangrijke rol hebben te vervullen. Alleen door de bedoeling centraal te stellen, kunnen administratieve lasten daadwerkelijk worden teruggedrongen.

Wat valt op?

Het lijkt alsof het rapport precies aangeeft waar het probleem zit: we moeten weer naar ‘waardegedreven’ zorg. Het venijn zit hem in het woord ‘waardegedreven’. Letterlijk betekent het: gedreven door waarden. Maar welke waarden worden hier bedoeld? Zijn dat jouw en mijn waarden voor de zorg: kijken en luisteren, vertrouwen, tijd voor de patiënt en patiënt centraal? Of zijn het de waarden zoals die ons door de (zorg)economen worden voorgeschoteld: cijfers, aantallen, indexen, meten is weten en vooral geld (inclusief macht)?

Berichten gemaakt 48

Eén gedachte over “De rijke geschiedenis van bureaucratie in de zorg (deel 4)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

De rijke geschiedenis van bureaucratie in de zorg (deel 4)

door Marjet Veldhuis tijd om te lezen: 2 min
1