De hoogte- of dieptepunten zorg van week 21

VWS presenteerde 22 mei de week van de mentale gezondheid. “Hoe versterk jij je mentale gezondheid?” was de vraag.

“Wat doet VWS deze week om geld dat nu gebruikt wordt voor AAN de zorg werkenden over te hevelen naar IN de zorg werkenden” was mijn wedervraag.

Terugblik

GGZ- en VVT-bestuurders komen met de boodschap dat zij het IZA (wat zij allen zeer bewust hebben ondertekend, terwijl de waarschuwingen vanuit de praktijk duidelijk waren) giga-knellend is. Alle sectoren hebben last van de enorme bureaucratie rond IZA, het zeeën van tijd kost en men roept op om het eenvoudiger te maken.

VWS heeft in 2022 € 205 miljoen uitgegeven aan consultants. In een eerder bericht liet ik al zien dat volgens de begrotingen de externe inhuur in de periode 2020-2023 met 720% is toegenomen (geen typefout). Het eigen personeelsbestand groeide in deze zelfde periode met 74%. Ook de inspecties, SCP, RVS, Gezondheidsraad kenden een duidelijke groei evenals ZonMw, CIZ, NZa, Zorginstituut, RIVM, CIBG en CBTG.

Het nieuwe woord van deze week (voor mij) was ‘samen-redzaamheid’. Het werd gepresenteerd als (mogelijke) oplossing voor de vergrijzing.

Een dag na de aandacht voor de knellende bureaucratie van het IZA komt tot mijn stomme verbazing het bericht naar buiten dat zorginstellingen massaal consultancybureaus inschakelen om hun IZA-plannen rond te krijgen. Dat kost vele miljoenen euro’s. Maar voor de zorginstellingen is het gratis, want zij kunnen de advieskosten declareren bij hun aanvraag voor transformatiegeld. Ik was even in de war.

Op 26 mei vertelt Gommers ons (computable.nl) dat ChatGPT en data-analyse de zorg gaan redden. ‘Niet alles wat meetbaar is, is van waarde en niet alles wat van waarde is, is meetbaar’ is mijn reactie daarop.

Actiz heeft onderzoek uit laten voeren dat aantoont dat 50+ers onvoldoende nadenken over de zorg en aanpassingen die za later als ouderen mogelijk nodig hebben. Met de stelling “De zorg van ouderen gaat de komende tijd drastisch veranderen” wakkert Anneke Westerlaken de angst bij de ouderen nog even verder aan.

Op vrijdag 26 mei komt naar buiten dat (debevlogenhuisartsen.nl) dat NZa de begrippen omzet en inkomen van de huisarts door elkaar heen haalde.

Tot slot: op zaterdag blijkt dat de zorgverzekeraars, NZa en VWS tot op dit moment nog niks hebben gedaan met het GUPTA rapport Fysiotherapie uit 2020 waarin al heel helder is aangetoond dat de fysiotherapeuten onder de kostprijs werken.

Berichten gemaakt 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

De hoogte- of dieptepunten zorg van week 21

door Marjet Veldhuis tijd om te lezen: 2 min
0