Blackbox Zorgverzekeraars


Al schrijvend aan het hoofdstuk “Zorgverzekeraars” voor mijn boek, valt mijn oog op dit artikel in zorgvisie over zorginkoop: “joris-van-eijck-inkopen-op-kwaliteit-roept-vaak-weerstand-op”. De eerste gedachte was: wat gaat hij dan nu doen als het verbeteren van inkoop geen uitdaging meer voor hem is, er is juist nog een wereld te winnen! Maar toen ik het artikel las wist ik dat in zijn zorgsysteemwereld de uitdaging weg was… Waar ik waardegedreven zie in waarden als mensgericht, vertrouwen en samen, ziet Joris waardegedreven in de waarde van geld. Waar ik de meerjarencontracten inmiddels in de snelle tijd van veranderingen waarin we leven als onnodig knellend en belemmerend zie voor werkelijk samen optrekken, ziet Joris de introductie van meerjarencontracten als één van de hoogtepunten van zijn werk. De zinnen “Het valt mij op dat als we kwaliteit in contracten proberen te verwerken, er vaak weerstand ontstaat” en “De weerstand zit hem deels in ingegraven belangen. De perceptie dat wanneer een zorgverzekeraar met innovatief beleid komt, dat ongetwijfeld zal zijn ingegeven vanuit een financiële impuls. Maar ook vanwege een vaak verkeerde perceptie, dat het de zorgverzekeraar is die eigenhandig besluitvorming zou doen over wat wel of geen kwaliteit is. Terwijl dit soort trajecten nu juist het woord aan de zorgprofessional én aan de patiënt zelf laat. Het enige dat de zorgverzekeraar doet, is dat proces faciliteren door de discussie over goede uitkomsten ook lonend te maken” vragen om openheid en transparantie bij de werkwijze van de zorgverzekeraars.

Wat zijn de interne procedures bij de zorgverzekeraar om te (be)oordelen? Op basis van welke argumenten wijzen zij zorg toe? Wat is het zorgkennisniveau van de betrokken medewerkers? Zijn ze BIG-geregistreerd? Hoe wordt de kwaliteit binnen de zorgverzekeraar getoetst? Wat zit er achter het denken van eHealth en het negeren van ZZP-ers?

Ik wil graag de waardegedreven zorginkoop begrijpen, maar zolang ik geen openheid krijg over de blackbox waarin de zorgverzekeraar zich nu in hult, kan ik niet anders de woorden van Joris uit te leggen als: als dat het enige is, laat het dan maar aan de professionals over…..

#anderskijkenenandersdoen #zorg #samen

Berichten gemaakt 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Blackbox Zorgverzekeraars

door Marjet Veldhuis tijd om te lezen: 1 min
0