“Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee” en “Loop geen onnodig risico” geldt ook voor Zorgverzekeraars

Er gaat bijna geen dag voorbij dat we bovenstaande zinnen niet in een reclameboodschap horen.

RESERVES EN BELEGGINGEN MET PUBLIEK GELD

In ‘Heilige zorghuisjes’ schrijf ik op bladzijde 64/65 over de reserves van de zorgverzekeraars. Zij moeten (verplichting vanuit De Nederlandse Bank) een reserve aanhouden voor het geval er slechtere tijden aanbreken, dat lijkt me in principe een goede zaak. Maar wat gebeurt er met die door ons (publiek) betaalde geldreserves bij de private zorgverzekeraar? Die worden voor een groot deel in beleggingen gestopt. Dat kan geld opleveren, maar kan ook veel geld kosten. Een overzicht daarvan (2014-2018) zien jullie in het bijgaande plaatje.

Afgelopen weken kwamen de jaarcijfers van de Zorgverzekeraars Menzis, VGZ en CZ naar buiten. Tot op dit moment kan ik die van Zilveren Kruis Achmea nog niet vinden. Ik beperk me daarom even tot de eerste drie m.b.t. beleggingsresultaat.

DE FEITEN

De drie zorgverzekeraars kennen de volgende resultaten vanuit de beleggingen

·      Menzis              VERLIES € 118,3 miljoen

·      CZ                       VERLIES € 183,0 miljoen

·      VGZ                    VERLIES € 234,0 miljoen

In totaal € 535,3 miljoen van de door ons als burger betaalde belasting- en premiegelden zijn via de zorgverzekeraar verdampt. Oekraïne, inflatie en onzekerheid op de financiële markten krijgen de schuld en al die factoren zullen ongetwijfeld een rol spelen.

WAT VALT OP?

Allereerst het feit dat er niet veel meer aandacht en ophef is voor deze verliezen vanuit de media. Het is immers publiek geld dat door private organisaties wordt beheerd. Wat hadden we bijvoorbeeld allemaal voor die € 535 miljoen kunnen doen voor de zorgprofessionals en de patiënten? Welke maatregelen worden er nu genomen dit te voorkomen?

Mijn zorg ligt echter in het feit dat de zorgverzekeraars geen moment lijken te kijken naar hun eigen rol in deze verliezen. Welke rol spelen zij? Hoe verhoudt deze ‘on-doelmatigheid’ zich tot de doelmatigheid die ze eisen van de zorgprofessionals en patienten? Welke rol spelen de Raad van Commissarissen? Welke rol speelt de NZa als ‘marktmeester’? Welke rol spelen de ministers en de politici?

Mijn grootste zorg ligt bij de gevolgen van een wérkelijke beurskrach (kwestie van tijd). Wat zijn dan de gevolgen voor de burger, patiënt en zorgprofessional? Wie is verantwoordelijk? Wie gaat dat betalen? Continuïteit van zorg?

Mijn advies? “Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee” doe er wat mee! 

Berichten gemaakt 48

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

“Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee” en “Loop geen onnodig risico” geldt ook voor Zorgverzekeraars

door Marjet Veldhuis tijd om te lezen: 2 min
0